Børster støv av Hamar bryggeris historie og lager museum
27 nov
2016

Børster støv av Hamar bryggeris historie og lager museum

- Målet er å etablere et museum som får Hamar bryggeris historie frem i lyset, forteller Marit Wedvik med stor entusiasme. Hun er en av tre lokale ildsjeler som i august dannet Hamar bryggeris venner, og som er godt i gang med å samle inn alt i fra ølglass til gjestebøker. 

Tekst og foto: Vigdis Marie Blikkberget

 

På 50 kvadratmeter, rundt den gamle bryggpannen fra 1895, vokser historien til Hamar bryggeri seg stadig større. Målet er at utstillingen skal være åpen for publikum allerede sommeren 2017 i forbindelse med Hamar bryggeris 160 års jubileum. Trioen bak ideen er Marit Wedvik, Per Egil Bakke og Willy Johansen. Sistnevnte var den som fikk ballen til å rulle, og da Hamar bryggeris venner opprettet en medlemsgruppe på Facebook i august, var prosessen i gang.Brygg Bilde1 trio

- Alle vi tre har hatt, og fremdeles har, en sterk tilknytning til Hamar bryggeri. Willy begynte ved bryggeriet i 1971. Da ølproduksjonen ble nedlagt i 1991, og mineralvannproduksjonen to år etter, begynte han hos Ringnes. Der jobber han den dag i dag. Per Egil ble økonomisjef ved Hamar bryggeri i 1980. Fra 1990 til 1998 var han daglig leder. Per Egil er den av oss som har vært med på alle de store endringene, forteller Marit som selv hadde bryggeriet som sin lekeplass: 

- Hamar bryggeri hadde fire leiligheter. Disse var det de ansatte som disponerte. Familien min bodde i en av dem, frem til 1970. Da var jeg sju år. Leke gjemsel på lageret, drikke så mye sitronbrus jeg ville og sykle på trehjulsykkel mellom lastebiler...det var lekeplassen sin det! Faren min, Harald Wedvik, jobbet ved bryggeriet i hele sitt yrkesaktive liv. Han var teknisk ingeniør og en skikkelig Reodor Felgen. Han var faktisk med i 1993 og demonterte det han hadde vært med å bygge opp fra han begynte på tidlig 1960 tallet. Selv begynte jeg å jobbe ved bryggeriet da jeg var 14 år, fra 1979 til 1993. Jeg startet som ekstrahjelp og fikk deretter sommervikariater i salgsavdelingen. I tillegg var jeg vertinne i Gildehallen, noe som bidro til at jeg hadde minimalt med studielån. Sistnevnte ble hjertebarnet og, i likhet med bryggeriet, en stor del av livet mitt, smiler Marit som husker godt de legendariske festene i Gildehallen. Folk ble invitert og kom gjerne langveis fra for å oppleve de tre p-ene: pølser, pils og potetsalat.

Per Egil Bakke blir også varm i hjertet da han snakker om tiden ved Hamar bryggeri. Da han jobbet der var det på det meste godt over 120 ansatte. Nå er han pensjonist og gleder seg til å samle inn mange nok gjenstander som kan belyse hjørnesteinsbedriftens lange historie.

- Mye har dessverre godt tapt, men en del har også blitt tatt vare på. Vi vet det finnes ca 60 ulike glass produsert for Hamar bryggeri. Noen av disse har vi allerede. Målet må jo bli å få en komplett samling. Det finnes også 150 ulike ølflasker (med etikett) og nesten like mange mineralvannflasker. Så vet du at du har en slik godt bevart i kjelleren, så sier vi ikke nei takk til å stille ut denne i museet. Til nå har vi samlet inn mye, alt i fra etiketter til gjestebøker, ølglass til malerier av tidligere direktører. Har du noe du kan bidra med, så er det bare å ta kontakt med oss, sier Per Egil som suppleres av Marit:

- Målet vårt er ikke bare å belyse bryggeriets historie, men også få frem den gode følelsen og ikke minst nostalgien. Det skal vi få til! Er du interessert i fremdriften, så kan du bli medlem av vår Facebook-side; Hamar bryggeris venner.